Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä hioo harjaantunein ottein kulunutta lakkaa rikkinäisen nojatuolin käsinojalta. Hänelle vanhojen huonekalujen entisöinti on rakas harrastus ja yksi kestävän kehityksen teko.
“Huushollissamme sänky on ainoa uutena ostettu huonekalu”, Särkelä sanoo.
Nyt työn alla oleva tuoli on peräisin vuosisadan alkupuolelta.
Todennäköisesti suomalaista tekoa, hylättynä löydetty ja uutta elämää odottamassa.
“Entisöinnillä on yhteys myös lasten ja perheiden auttamiseen”, Särkelä pohtii.
“Kun ihmisillä on vaikeaa, niin rapsutellaan ikäviä kokemuksia pois varovasti. Huonekaluilla on sama juttu, käsitellään varovasti vanhaa pintaa ja otetaan kuonaa pois”, hän jatkaa.
“Sen alta löytyy sitten tervettä ja kestävää, jonka varaan voi rakentaa ihmisen elämässä, ja myös se vanha huonekalu saa uuden elämän.”
Vertaus kuvastaa Särkelän työtä lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin tueksi. Vuonna 1945 perustettu Ensi- ja turvakotien liitto on vuonna 2020 auttanut jo yli 16 000 ihmistä, joista yli 5000 on ollut lapsia. Särkelän mukaan avun tarve on koronapandemian vuoksi kasvanut erittäin paljon.
Liitto tekee työtä lasten oikeuksien toteutumiseksi esimerkiksi vaikuttamalla lainsäädäntöön, eduskuntaan ja kuntapäättäjiin. Lisäksi liitto tarjoaa monenlaista matalan kynnyksen tukipalvelua vaikeassa asemassa oleville vanhemmille ja vauvaperheille.
Vaikeuksissa olevia tuetaan ja ohjataan kohti parempaa elämää. Usein vaikeudet pystytään voittamaan.
“Ihmisten elämässä se tarkoittaa, että elämä alkaa taas sujua ja kantaa”, Riitta Särkelä sanoo.