Lakimies, taiteilija, amatööriblueskitaristi.
Siinä muutamia sanoja, joilla 48-vuotias Pekka Puolakka kuvailee itseään. Listaan voisi lisätä kilpaurheilija, toimitusjohtaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja.
Mutta miksi parhaassa työiässä oleva menestyvä juristi keskittyy nyt elokuvakäsikirjoittamiseen ja näyttelemiseen? Vastausta on haettava lapsuuden Pohjois-Suomesta ja isän neuvoista.
“Mun piti aikoinaan alkaa joko näyttelijäksi tai elokuvakäsikirjoittajaksi”, Puolakka muistelee. “Isäni, Pekka Puolakka senior, aikoinaan totesi, että ethän sinä poika voi mistään kirjoittaa, sinun pitää ensin vähän elää.” Puolakan mukaan isän ajatus oli, että ainoastaan ammatin opiskelun ja työskentelyn jälkeen on riittävästi perspektiiviä kirjoittaa.
“Ja siinä se oli ihan oikeassa”, Puolakka toteaa.
Puolakan tarina osoittaa, että yksi nuorena valittu tie ei sulje pois eri vaihtoehtoja myöhemmällä iällä.
Päinvastoin, kokemukset eri elämän aloilta monipuolistavat ajatusmaailmaa ja tarjoavat mahdollisuuksia ja kykyä tarkastella ilmiöitä eri näkökulmista.
Yhden näkökulman Pekka Puolakalle on tarjonnut kilpaurheilu.
“Kilpaurheilu opetti sen, että kovalla työllä pääsee tiettyihin tavoitteisiin”, Puolakka sanoo.
“Mutta se opetti myös sen, että fanatismissa ei ole oikein mitään järkeä.”
Tietynlainen fanatismi ja periksiantamattomuus liitetään usein kilpaurheiluun. Haluttuun tulokseen päästäkseen urheilijan täytyy tehdä uhrauksia ja harjoitella päämäärätietoisesti. Urheilun ja harjoittelun ulkopuoliset asiat voivat silloin jäädä vähälle huomiolle. Sen Puolakkakin on huomannut.
“Työ on aina oikeastaan ollut tietynlainen jatkumo tuohon juoksijan kilpailu-uralle”, Puolakka pohtii nyt. “Kun tuossa radalla se oli aina sillä tavalla helppoa, että sä olit aina ensimmäinen, toinen tai kolmas, niin siitä sai aina aika nopeasti sellaisen referenssin, että miten se edellisvuoden työ on mennyt siihen tiettyyn kilpailuun mennessä.”
“Työelämässä se ei ole koskaan ollut niin selvää, joten ehkä sitä on välillä pyrkinyt jopa jotenkin ylikompensoimaan, välillä vähän liikaakin töitä tehden”, mietteliäs Puolakka jatkaa.
Urheilu on kuitenkin antanut paljon.
“Kilpaurheilu ja harjoittelu, mikä siihen liittyi, opetti kyllä sellaista kurinalaisuutta, että mä väitän että sitä on aika vaikea missään muualla oppia”, Puolakka kertoo.