30 tammi

A Tale of Two Countries – Maria Guzenina

Suomalaisten ja brittien suhteet ovat pitkät. Ensimmäinen maiden välinen ystävyysjärjestö, The Anglo-Finnish Society, perustettiin jo vuonna 1911, eli ennen Suomen valtiollista itsenäisyyttä. 

Suomalaiset ovat jättäneet jälkensä Britannian historiaan ja nykyisyyteen kukin omalla tavallaan.  

Eduard Westermarck oli Britannian ensimmäisiä sosiologian oppiaineen professoreita. Tancred Borenius teki uraauurtavaa työtä yhtenä 1900-luvun alun Britannian merkittävimmistä taidehistorioitsijoista. Aino Malmberg teki vastaitsenäistynyttä Suomea tunnetuksi briteille 1910- ja 20-luvuilla ja samalla luennoi naisten asemasta Pohjoismaissa. 2000-luvulla jälkensä ovat jättäneet muun muassa ALMA, Antti Holma ja Sakari Oramo.  

Suomen Lontoon instituutti juhlisti suomalaisten ja brittien välisiä pitkiä suhteita vuonna 2017 julkaistulla videogallerialla, jossa suomalaiset ja britit arvioivat keskinäistä suhdettaan.  

FabulaMedia etsi henkilökuvat, jotka ovat Brexitin ansiosta jälleen erittäin ajankohtaisia. Kaikki filmit ovat katsottavissa FabulaMedian Trendit-kanavalla. 

Suomen Lontoon instituutin tuottama sarja, jossa tunnetut suomalaiset ja britit kertovat suhteistaan Suomeen ja Britanniaan.

Tuotanto: Suomen Lontoon instituutti
Tekijä: Sara Forsius