28 tammi

Keys to Cancer -minidokumentti

Miltä syöpä kuulostaa?  

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat ottivat vuonna 2019 haasteekseen luoda syövälle äänen. Opiskelijat sävelsivät musiikkia, joka pohjautuu oikean syöpäpotilaan genomidataan. 

“Sävellys rakentuu syöpädatan ja muusikon vuoropuheluna, jossa dataa tulkitseva ohjelmisto toimii välittäjänä. DNA-näyte ohjaa tiettyjen ennalta kirjoitettujen sävelkulkujen etenemistä”, sävellysprojektiin osallistunut opiskelija Martin Recker kertoo.  

Se, että syöpien hoidossa käytettävästä genomidatasta pystytään tekemään musiikkia, kuvastaa myös genomidatan soveltamisen tarjoamia mahdollisuuksia syöpien hoitoon. 

Jokaisella ihmisellä on yksilölliset genomit, mutta geenien tieto on piilossa solujen sisällä. Geenit määrittävät pitkälti sitä, millaisia me olemme, mutta ne ovat ratkaisevia myös terveyden kannalta. Syöpä saa alkunsa geenivirheistä. Perintöaineksen muuttuminen saa solut jakautumaan hallitsemattomasti, mikä aiheuttaa sairauden. 

Kuten kaikki ihmiset, myös kaikki syövät ovat erilaisia. Geenikartoituksella aloitettavalla geeniprofiloinnilla voidaan hahmottaa, mitkä geneettiset muutokset ovat johtaneet syövän syntymiseen. Geeniprofiloinnin avulla myös hoitoja on mahdollista kohdentaa paremmin.  

Vaikka syöpien hoito kehittyy jatkuvasti, eivät kaikki syövät ole parannettavissa. Sävellysten perustana oleva syöpädata on aina oikean ihmisen genomidataa. Genomidatasta sävelletty musiikki herättääkin väistämättä tunteita. Kaikki potilaat eivät selviydy, mutta muistot ja musiikki ovat toivottavasti ikuisia. 

Ohjaus: Matteo Maggi, Cristiana Pecci, Matias Autio 
Vastaava tuottaja: Tom Wright 
Tuottajat: Sara Salmani, Nina Colliander 
Kuvaus: Matteo Maggi, Cristiana Pecci 
Ääni: Markus Eräpohja 
Äänisuunnittelu ja –miksaus: Tomi Seppälä 
Leikkaus: Sebastian Kammonen, Matteo Falavigna, Matteo Maggi, Matias Autio, Chris Denholm 
Värimäärittely: Pyry Lepistö 
Grafiikka: Katja Ronkanen, Neea Laakso 
Animointi: Pasi Viitanen 
Käsikirjoitus: Matteo Maggi, Cristiana Pecci, Matias Autio, Lauri Hannus 
Konsepti: Timo Linniemi 
Käännös ja tekstitys: Reetta Wallén, Nina Colliander, Abbas Bahmanpour, Sara Salmani